3.1 C
Jasło
piątek, 19 kwietnia, 2024

IV Podkarpackie Laury Mleczne

26 najlepszych hodowców bydła mlecznego z województwa podkarpackiego zostało uhonorowanych za trud, jaki wkładają w hodowlę i produkcję mleka podczas IV Podkarpackich Laurów Mlecznych. Laureatom puchary wręczyli między innymi wicemarszałek Piotr Pilch oraz dyrektor rzeszowskiego oddziału KOWR, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz.

Wicemarszałek Piotr Pilch powitał wszystkich uczestników wydarzenia i nawiązał do bogatych tradycji mleczarskich na terenach Podkarpacia:

Samorząd województwa wspiera producentów wytwarzających produkty wysokiej jakości  w branży mleczarskiej  zachęcając ich  do korzystania z różnych form dofinasowania i pomocy. Województwo podkarpackie posiada bogatą tradycję wytwarzania żywności tradycyjnej, w szczególności jeżeli chodzi o produkty mleczarskie. Obecnie zarejestrowanych na Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest ponad dwadzieścia produktów mleczarskich z województwa podkarpackiego. Mleczarstwojest szczególnie ważną gałęzią rolnictwa w naszym regionie bo wywiera istotny wpływ na rozwój wszystkich jego branż – mówił.

Wicemarszałek jednocześnie zwrócił uwagę na problemy związane z produkcją mleka na Podkarpaciu:

Niestety zauważalna jest tendencja spadkowa liczebności bydła. To właśnie zjawisko jest jednym z najważniejszych czynników realizacji przez samorząd województwa Programu „Podkarpacki Naturalny Wypas”, który hamuje tą niepokojącą tendencję. Program powstał w odpowiedzi na potrzeby środowiskowe naszego województwa i przez dziesięć lat realizacji stał się naszym sztandarowym działaniem w zakresie ochrony cennych przyrodniczo terenów, zachowania ich naturalnego krajobrazu, oraz poprawy różnorodności biologicznej, która jest na terenie naszego województwa unikatowa na skalę kraju i nie tylko – powiedział Piotr Pilch.

Celem tego wydarzenia jest uhonorowanie hodowców bydła, ale także promocja hodowli bydła mlecznego, inicjowanie postępu w tym zakresie oraz promocja spożycia mleka i jego przetworów. Laury ponadto promują dobry wizerunek hodowców bydła, jako producentów surowca o najwyższej jakości i wartości spożywczej.

IV Laury Mleczne zostały objęte Patronatem Marszałka Województwa Podkarpackiego. Puchary zostały ufundowane przez Podkarpacki Związek Hodowców Bydła Mlecznego i Producentów Mleka oraz Marszałka Województwa Podkarpackiego i zostały przyznane w 14-stu różnych kategoriach. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Podkarpacki Związek Hodowców Bydła Mlecznego i Producentów Mleka.

Źródło: podkarpackie.pl

Najnowsze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj